Sunday, August 2, 2009
Apa ada pada roti?
Salam,
Dah lama saya tak update blog..errmm saya dilanda kesibukan menimba ilmu hee..hee...Pada saya tak salah kita menimba ilmu selagi ada kemahuan.Kalau mak saya dgr mesti dia berkata..hai dah pandai pun masih nak gie kelas lagi.Tak semua yg saya belajar saya boleh praktikkan.Kadang2 saya pun 'try & error' juga.Dan tak semua yg saya belajar saya dpt aplikasikan pada setiap produk saya. Dan setiap orang tak sama skill & teknik yg dia ajar pada kita.Haih...nasib lah 'En.Suami' begitu memahami.Dituruti sahaja kemahuan saya.Terima kasih tak terucap untuk suamiku...
Saya berkunjung lagi buat kali kedua di teratak Zati d Hati di Pekan, Pahang.Plan asal nak join sekali kelas Kak Zati tapi agak kecewa kerana ruang masa yg agak sempit tak membolehkan saya bermalam di Pekan. Tujuan utama saya ke Pekan untuk meningkatkan lagi ilmu dlm bidang pembuatan roti. Apa ada pada roti? Ya,jika dulu soalan ini ditanya kepada saya yg masih kurang 'pakar' dalam menilai roti mesti saya akan kata ermm..sejenis makanan yg diperbuat dari gandum...rasa dan cara yang dan tidak ada beza dalam setiap resepi roti.Tapi bila saya kaji tidak semua resepi roti yg saya belajar saya boleh aplikasikan pada semua jenis roti.Dan satu2nya jenis roti yg saya banyak lalui episod kegagalan ialah 'Roti Naik'.
Tapi saya tidak pernah putus asa mencuba.Setiap resepi yg saya dapat kadang2 hasilnya manjadi tp masih tidak memberi 'kepuasan' pada saya.Saya pun mengusulkan perihal roti naik pada Kak Zati.Saya minta dia carikan tenaga pengajar di Pekan.Saya hormati Kak Zati walaupun dia tidak menguli roti setiap hari sbb dia sendiri kata pada saya 'aku nie dicipta bukan untuk buat roti' hee..he..tp kesungguhan dia ingin menolong saya mendalami ilmu roti begitu membuatkan saya & hubby amat menghargainya.Pada saya & hubby jarak antara JB ke Pekan bukan ukuran untuk kami lagi.Asalkan saya dpt apa yg saya mahukan jauh mcmmane sekali pun akan saya datang.Sbb permintaan ke atas 'Roti Naik' saya mmg tinggi.Tapi saya masih belum temui resepi yg stabil.Sbb apa yg saya tahu resepi roti naik berbeza dari roti biasa dan caranya mengadun dan membakar pun tak sama.Atas pertolongan adik Kak Zati,Ani yg byk kali berulang alik ke rumah Mak Long semata2 untuk memujuk Mak Long agar bersetuju mengajar saya.Akhirnya saya dpt belajar membuat roti naik cara tradisional dengan Mak Long.Dan hasil masih 90%.Tp saya puas hati sbb saya dapat satu lagi resepi, teknik & skill yg saya tidak pernah belajar sebelum ini.
Seminggu selepas kunjungan ke Pekan, saya pergi ke Bandar Tun Razak,KL. Kunjungan ke The Baker's Place kedai bakery kepunyaan Mr.Buck @ Bahtiar.Saya kenal Buck masa sama2 kursus di Melaka.Masih dengan tujuan utama pelajari teknik & skill roti naik dgn Buck..dan saya berterima kasih pada Buck & isterinya (Fiza) yg sanggup melayan saya walaupun saya lihat mereka begitu sibuk dgn tugas2 di bakery.Saya juga turut bangga dgn kejayaan Buck sekarang nie.Dah buka cawangan baru lagi satu kat Bandar Tasik Selatan.Dalam tempoh 1 hari saya di Bakers Place apa yg saya lihat ada juga pelanggan bangsa lain yg dtg beli roti di kedai Buck. Apa yg kita suma sedia maklum bukan senang bangsa lain nak masuk kedai bumiputera dan beli produk bumiputera.Tahniah Buck...semoga berjaya....
Bila saya lihat pekerja2 Buck buat roti..alahai..saya rasa saya masih blum 'pro' lagi dlm membuat roti.Tapi apa pun saya dpt banyak ilmu, skill & teknik baru yg saya pelajari.Hasil roti naik yg kami ekperimen bersama masih lg 90%.Tapi penat lelah saya selama 2 minggu ini memberikan kepuasan pada saya bkn saja pada apa yg saya mahukan tp yg paling penting, apa yang saya dpt ialah KEIKHLASAN hati seorang SAHABAT spt Kak Zati & Buck..jasa kamu berdua tak akan saya lupakan sepanjang hayat.
Sesampainya di JB saya praktikkan apa yg saya belajar di Pekan & di Bakers Place.Setelah diolah sedikit resepi akhirnya saya dpt hasilkn roti naik spt yg saya mahukan.Saya merasa cukup puas dgn usaha & kerja keras saya selama ini membuahkan hasil.
Terima Kasih pada Kak Zati,Cikgu Azli-hubby Kak Zati,adik Kak Zati Ani,Mak Long, Buck & Isteri - Fiza,atas kesungguhan kalian menolong saya. Rasanya terucap dgn kata2.
Hubby pun dpt belajar masak Kari Kambing dgn Cikgu Azli (hubby K.zati)...errrmm..mmg mabeles...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
aku muak nak uli roti tapi aku tak muak makan roti. aku kagum dengan kegigihan tukang2 roti yang aku rasa tak serasi dengan kesibukanku. mungkin telah dicatatkan, amaruszati ini hanyalah novelis, deklamator, penyair, guru deko dan pendeko kek. penguli roti? mungkin bukan takdir untukku. awat tak khabaq rafi belajar masak hahahah
ReplyDeletehee..hee..betul lah tu..'daku tercipta bukan untuk membuat roti'.tp aku ni lain selagi x dpt yg aku nk selagi tu berusaha sampai dpt.
ReplyDeletealamak lupak lak nak habaq yg raffi belajar masak kari kambing dgn cikgu...
hah tunjuk la hasil roti naik yang ko dah buat tu. Aku pon nak tengok gak... pastu nak belajar balik kat kau.. hehehe
ReplyDelete